Klimaat
Veel mensen denken bij Spanje aan warm zomers weer, dat is niet altijd zo. Dat ligt eraan in welke periode u van het jaar ernaar toe gaat en ook in welk gebied van Spanje u heen gaat. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm. In sommige gebieden is het zelfs zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen van Spanje (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje.
Volgens het Sydow-Wagner klimaatsysteem heeft Spanje 3 klimaatgebieden:
- de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
- het centrale binnenland heeft een landklimaat
- het noorden en noordwSesten heeft een zeeklimaat
Winter in Spanje
Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje erg koud zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar klimaat als dat van ons in Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.
Wintersport
In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiën in de winter. In het voorjaar kun je zelfs een wintersportvakantie met een winterzonvakantie combineren als je gaat skiën in de Siera Nevada en overnacht langs de kust ten zuiden van de bergen. Temperatuurverschillen van zo'n 25 graden zijn binnen een uur rijden dan zeer goed mogelijk.
Overwinteren
Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. De Costa Blanca aan de oostkust is erg populair onder overwinteraars vanwege het aangename milde klimaat tijdens de wintermaanden. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter.
Canarische Eilanden
Hoewel de Canarische Eilanden officieel bij Spanje horen, is het klimaat afwijkend van het vasteland van Spanje. Dit is omdat de eilanden geografisch bij Afrika liggen. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, in de zomer is het meestal minder heet dan langs de Spaanse costa's.
Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt ¨sirocco¨ genoemd, indien het samen gaat met veel woestijnstof noemt men dit ¨Calima¨. Je ziet dan bijna niks voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.
In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lente-achtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoren. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari geregeld voor veel regen en wind.
Neerslag
Gemiddeld is Spanje een vrij droog land, waarbij er een redelijke variatie is in de gebieden en periodes waar en wanneer de neerslag valt. De regio's Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn vrijwel droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuid-oosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag, waarvan het grootste deel valt in de winterperiode.
Het noordelijk en noord-westelijke deel van Spanje is vrijwel het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag.
De periode mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel het land er altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.
Hitte
De eerste voorjaarswarmte is meestal te merken in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan de temperatuur daar al richting de 25 graden gaan. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt meestal tot september aan, in sommige gebieden zelfs tot eind oktober.
Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer niks raars. Langs alle costa's en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In de zomer betekent een vakantie in Spanje vrijwel gegarandeerd warm weer.
De stad Sevilla in het zuidwesten behoort zelfs tot één van de warmste steden ter wereld tijdens de maanden juli en augustus. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters rond de 44/45 graden.
Klik hier om het weer in Spanje te zien.
Maak jouw eigen website met JouwWeb